NEDEN Mİ ÇİZGİ ROMAN OKULU?
Dünya genelinde ait oldukları medeniyete dayanan her milletin kendilerine ait destanları, hikâyeleri, anlatıları ve mitolojileri vardır. Milletlerin devamı açısından bunun gelecek nesillere aktarımı mühimdir. Toplumlar ancak kendi kültürleriyle yaşarlar. Başka kültürlerin etkisine girdiklerinde ise büyük bir yozlaşmaya maruz kalırlar. Bu ise milletlerin sonlarını getirir.
Çocukları ancak ninni, masal, hikaye, roman, çizgi roman, çizgi film, sinema, tiyatro, müzik, internet oyunları gibi argümanlarla kendi milletinin evladı olarak yetiştirebilirsiniz. Bunun adı informal eğitimdir.
Örnekleyecek olursak; söz konusu bu milletler, eski edebi ürünlerinden faydalanarak günümüzde modern dünyada sinema, çizgi film, roman ve diğer sanat dallarında başarılı yapıtlar ortaya koymayı başarmışlardır. Sözgelimi Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitabı, Avrupa medeniyeti teessüs edilmeden çok önce var olan Kelt ve İskandinav mitlerinden yararlanarak yazılmış ve sonrasında da beyaz perdeye aktarılarak dünyanın en önemli filmlerinden birisinin meydana gelmesini sağlamıştır. Yine Batı’dan ülkemize ithal edilen çizgi film, film ve roman kahramanları çocuk, yetişkin fark etmeksizin herkes tarafından bilinen birer karakter olmuşlardır. Örneğin Süperman ya da Batman gibi Batı menşeli karakterler dünyada ve ülkemizde genel olarak bilinen figürlerdendir.
Özellikle son yıllarda gençlerimizi etkisi altına alan Manga ve Anime kültürünün yozlaştırıcı etkisinden şikayetlenmeyen ebeveyn kaldı mı?
Bu kültürlerin emperyal amaçlara hizmet ettikleri ise dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Bir de bu kültürlerin ekonomiye dönüşmeleriyle kültür ekonomisi oluşturdukları da bir başka önemli gerçektir.
Üzülerek belirtmek gerekir ki, toplumumuzda bu tür çalışmalar olmamış, olansa bu milletin aleyhine dönüşebilecek çalışmalara sebebiyet vermiş ve günümüzde de bize ait olan eserlere, klasiğimize, kültürümüze ve tarihimize genel bir temayül ne yazık ki gelişmemiştir. Yaptığımız hemen her sanatta Batı’yı taklit etmekten öteye gidemeyen yapıtlar peyda olmuştur.
İşte buna çare üretmek için biz ÇİZGİ ROMAN OKULU'nu kurduk.
https://youtu.be/_jLnGHdtnuA
Sanatçılar yetiştirmenin, sanat üretmenin derdine düştük.
ÇİZGİ ROMAN OKULUMUZDA İŞLENEN KONULAR:
DRAMA EĞİTİMİ: Okulumuzda o haftanın ders konusu öğrenciler arasında doğaçlama yöntemiyle sahnelenir. Değişik bakış açıları irdelenir. Her öğrenci nihayetinde kendi tasarrufuyla konuyu 4 karede ele alacak şekilde hikayelendirir, senaryolaştırır, sonra da çizime aktarır.
ETKİLİ İLETİŞİM: Öğrencilerin kendilerini ifade etme yetenekleri önceliklidir. Hitabet dersin ana unsurudur. Saygı ve empati çerçevesinde sınıf ortamında herkes fikir ve duygularını ortaya koyarken başka arkadaşlarının da kendilerini ifade etmelerine katkıda bulunur.
Ekip çalışmaları önemli konulardandır.
EĞİTİME KATKI: Dersin ilk başlangıcından itibaren öğrencilerin oturmaları, kalkmaları, okuma ve yazma durumları, anlama ve kavrama yetenekleri, sorumluluk alma ve paylaşma yeteneklerinin artırılması hedeflenir.
Çizgi roman okulumuzdaki eğitimin neticesi okul hayatına da katkıda bulunur.
Ödev yapma sorumlulukları gelişir.
KUKLA CANLANDIRMA: Peluş oyuncaklar vasıtasıyla yine teatrel anlatımlar yapılır. Oyun oynayıp, eğlendirerek öğretme ve eğitme metodu öğrencilerin duygu ve mantıklarının gelişimine katkı sunar.
RESİM EĞİTİMİ: Desen eğitimi, anatomi, imgesel öğelerle resim yeteneği teknik ayrıntılarla geliştirilir. Kurşun kalemle başlayan süreç çinileme ve suluboya teknikleri ile zenginleştirilir.
KARİKATÜR EĞİTİMİ: Tek planlı anlatımlarla karikatür eğitimi de çizgi roman okulunun konularındandır. Mizah burada kullanılan ve geliştirilen üsluptur.
SANAT TERAPİSİ: Ders saati 4 saat kadar aralıksız olarak sürmektedir. Bu süre içerisinde öğrenciler odaklanma, verilen işin nihayetlendirilmesi gibi hususlarda yoğunlaşırken digital bağımlılığa karşıda mücadele için keyifli bir meşgale içine girerler.
AİLE TERAPİSİ: Derslerimize özellikle küçük yaş gruplarında ailelerin birlikte yer alması eğitimimizin aileye kadar sirayet etmesine sebep olur. Her yaş grubu aynı anda aynı eğitimi ve hissiyatı alır. Verilen ödevler evde de aynı sorumluluklarla aile fertlerinin vaktin kıymetlendirilmesi konusunda yardımcı olur. Sonuçları defalarla onaylanmış muazzam bir rehabilitasyon ve terapi yöntemidir.
YAZARLIK EĞİTİMİ: Çizgi roman denilince yalnızca çizim akla gelmemelidir. Bir de bunun roman, yani yazım kısmı vardır. Hİkayelendirme ve senaryolandırma eğitimimizin ana unsurlarındandır.
Ayrıca kitap okuma programları ile öğrencinin entellektüel alt yapısı güçlendirilir.
GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK: Lise ve Üniversite Güzel Sanatlar Bölümlerinde öğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz yetenek sınavlarına hazırlanırlar.
SANAT TARİHİ EĞİTİMİ: Çizgi roman ile özellikle sinema sanatı ile olan ilişkisinin tarihsel boyutları akademik manada işlenir. Sanat tarihi bu eksende yol göstericiliği açısından önemlidir.
ÇİZGİ FİLM SÖYLEŞİLERİ: Peryodik zamanlarda çizgi film eksenli sinema film söyleşileri yapılır. Öğrencilerin katılımları ile film ve sanat kritikleri yapılır.
ÇİZGİ ROMAN ESERİ: Eğitim süreci sonrası her öğrenci mutlaka eser ortaya koyar. Ya kendi kahramanları üzerinden ya da milli kahramanlarımız üzerinden hikayeler çizgi roman'a dönüştürülür. Bu zamana kadar yüzlerce sayfa eser elde edilmiştir. Sezon sonunda ayrıca eserler bir sergi ile de kamuoyunun beğenisine sunulur.
www.cizgiromanokulu.org sitemizden eserlere ulaşabilirsiniz.
KENDİ KAHRAMANINI OLUŞTURMA: Artık batının sanal kahramanlarıyla çocuklarımızı tek yanlı olarak yetiştirmeyelim diye, özellikle sanatçılarımızı yetiştirelim arzusu ile yaptığımız bu akademik çalışma ile eğitim-öğretim camiamıza ayrı bir bakış açısı sunmaya çalışıyoruz.
TİŞÖRT TASARIMLARI: Öğrencilerimiz eserlerini tişört, çanta, şapka gibi ürünlere de dönüştürdüler.
MİLLİ KİMLİK: Biz bu eğitimimizle milli kimlikli, evrensel değerlerin farkında, erdemli ideal insan arayışımıza bir teklifte bulunarak iddialalarımızı şu ana kadar hep somutlandırdık.
ÇİZGİROMAN OKULLARIMIZ
BAŞAKŞEHİR
https://www.youtube.com/watch?v=_jLnGHdtnuA
TUZLA
https://www.youtube.com/watch?v=MzpbkKw4zqI&t=44s
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder