12 Nisan 2016 Salı


Gizli Kahramanları Öğrendiler

"Tarihin Bilinen ve Bilinmeyen Kahramanları ve Anti Kahramanları" programında Esenlerli öğrenciler, Zenci Musa ve Kuşçubaşı Eşref ile General Harrington Kupası'nın perde arkasını öğrendiler.

Gizli Kahramanları Öğrendiler


Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Tarihin Bilinen ve Bilinmeyen Kahramanları ve Anti Kahramanları" başlıklı programda; Trablusgarb savaşına gönüllü katılarak Osmanlı safında bir ömür savaşan Zenci Musa ve Kuşçubaşı Eşref 'in yanı sıra General Harrington Kupası anlatıldı. Zenci Musa ve Kuşçubaşı Eşref'in temsil edildiği programda; Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan ve Fehmi Demirbağ konuştu. Şeref Yumurtacı ise Kuşçubaşı Eşref'i temsil edip anlattı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı program, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti.
FUTBOLUN ARKA PLANINI GÖRELİM
Yazar Fehmi Demirbağ General Harrington Kupası'nı şu ifadelerle anlattı:
"General Harrington, işgal kuvvetleri komutanıdır. İstanbul'un işgali sırasındaFenerbahçe'nin Osmanlı Devleti için silah kaçırdığını bildiği için Fenerbahçe'den intikamını almak ister. Oluşturduğu İngiliz takımıyla Fenerbahçe maç yapar veFenerbahçe maçı 2-1 kazanır. General Franko 'Ben 20 yıl ülkemi futbolla, müzikle ve dansla oyaladım ve genç beyinleri uyuşturdum' diyor. Futbolun arka plan hikayelerini tarihi süreç içerisinde de bilmek lazım. Savaş dediğimiz olayların bilinen ve bilinmeyen kahramanlarının hazin hikayelerini görüyoruz."
ZENCİ MUSA'YI KİTAPLARDA GÖREMİYORUZ
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Özkan ise Zenci Musa'yı tarih kitaplarının yazmadığını ama Osmanlı için önemli bir isim olduğunu, "Zenci Musa Sudan'lı olmasına rağmen gerçek bir Osmanlılıdır. Biz Zenci Musa'yı tarih kitaplarında maalesef göremiyoruz. Tüm kahramanlarımızı tarih kitaplarına da sığdıramayız. Zenci Musa binlerce kahramandan mezar taşı kalmış bir kahramandır. Zenci Musa, Osmanlı'nın neresinde bir problem varsa orada mücadele etmiştir" şeklinde anlattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder