8 Kasım 2016 Salı



HUZUR ELİ
EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
ERDEMLİ GENÇLİK PROJESİ



 İÇİNDEKİLER

Derneğin tüzükteki amacı                                                                                                  
Projenin gerekçesi                                                                                                              
Projenin amacı                                                                                                                    
Trabzon ili örnek uygulama ve geri dönüşler                                                                  
Projenin sürdürülebilirliği ve fonksiyonelliği                                                                   
Sonuç                                                                                                                                   
                                                

 Derneğin tüzükteki amacı

         Dernek, Toplumsal, kültürel, çevresel, ekonomik sorunlara duyarlı, okuyan, araştıran, analiz eden, fikir üreten, problem çözme becerisine sahip bireyler yetiştirmek, toplumsal kültürel ve ailevi değerlerin korunmasını, geliştirilmesini ve gelecek nesillere etkin olarak aktarılmasını sağlamak, vatandaşların bireysel hak ve özgürlüklerin, demokratik hak ve ödevlerin farkında olmasını, demokratik süreçlerde, bölge ve ülke sorunlarının çözümünde  aktif rol almasını teşvik etmek, farklı kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirerek sosyal, kültürel, ekonomik projeler üretmek, bireysel nitelikleri geliştirmek, istihdam sağlanmasına katkıda bulunacak organizasyonlar planlamak, maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan gaziler, şehit yakınları, doğal afet mağdurları, maddi durumu iyi olmayan kişi ve ailelere yönelik iyileştirici projeleri hayata geçirmek, toplumda temiz çevre bilincini etkin hale getirecek, atık yönetimi, geri dönüşüm vb. konularda çalışmalar yapmak, madde bağımlılığı başta olmak üzere çocuk ve gençlerin ruh ve beden sağlığını tehlikeye atacak zararlı davranışlara karşı mücadele etmek amacı ile kurulmuştur.
                                                                                                                         1

Projenin gerekçesi
Ülkemizde ciddi bir genç nüfus potansiyeli mevcuttur. Bu potansiyelin iyi eğitilmesi, yetiştirilmesi, hayata kazandırılması Ülkemiz adına önemli bir kazanımdır. Ülkemizin 2023 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla ulaşması gençlerin çalışmalarıyla gerçekleşecektir. Fakat tersi durumda bir o kadar sıkıntı arz etmektedir. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan olaylar, yapılan araştırmalar ülke gençliğinin ruhen, bedenen ve sosyal olarak ciddi risk altında olduğunu göstermektedir. Bu tespitimizi doğrulayan gençlerin zararlı madde kullanımı, suça karışma oranları gibi bazı veriler şu şekildedir;
Emniyet Genel Müdürlüğünün 2014 yılı Türkiye uyuşturucu raporuna göre uyuşturucu kullanım oranı %17 artmıştır. Uyuşturucudan ölüm yaşı ortalaması 35 iken bu sayı 31 yaşa düşmüştür.
Uyuşturucu kullananların %84’ü 31 yaş altındadır.
Türkiye sigarayla savaş derneğinin açıklamasına göre sigara kullanan insanlarımızın %40’ı 15 yaşından önce, %90 ‘ı da 20 yaşından önce sigaraya başlamıştır.
Türkiye İstatistik Kurumunun araştırmalarına göre 2012 yılında karakola düşen çocuk sayısı 245 bin iken bu sayı 2013 yılında %11,6 artarak 274 bin olmuştur. Suça karışan çocuk sayısı ise %15 artmıştır. Yine yapılan araştırmalar sigara kullanma yaşının 7 ye bonzai kullanma yaşının 11 e kadar düştüğünü göstermektedir.
Bu verilerin haricinde, bonzai kullanan gençlerin içler acısı hallerini, okul kapılarında birbirini yaralayan gençleri, küçücük çocukların sigara içmesini, yine çocukların ve gençlerin her türlü yasa dışı faaliyette, yasa dışı gösteride, terör faaliyetlerinde kullanıldığını ülke gündemini sarsacak cinayetlere sebep olduklarını ve buna benzer birçok acı verici olayın aktörü olduğunu görmekteyiz. Bütün bunlara seyirci kalmamak bir gencin bile olsa hayatının kararmasına engel olmak, birçok unsurun olumsuz kuşatmasında olan gençlerimize sahip çıkmak adına projemizi sizlere sunuyor ve desteğinizi arzu ediyoruz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            2           
Projenin amacı
Erdemli gençlik projesiyle, derneğimizin tüzüğünde de yer aldığı üzere, sorumluluk alan,  düşünen, analiz eden, fikir üreten, proje üreten ve en önemlisi iyilik üreten donanımlı gençler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. İç ve dış unsurlarla kötülüğün yaygınlaştırılmaya çalışıldığı günümüzde, Türk ve Müslüman kimliğimizin gereği olarak iyiliği artırmak asli görevimiz ve hedefimizdir.
Yapacağımız seminer ve diğer çalışmalarla kuracağımız küçük müspet gruplar, Ülkemizin çehresini değiştirecek, insanımıza maddi ve manevi fayda sağlayacak iyilik ordularına dönüşecektir.
Bu proje sayesinde birlikten kuvvet doğduğu, her bir bireyin, atacağı küçük adımlarla çevresini güzelleştirebileceği, insanları mutlu edebileceği, eser üretebildiği uygulamalı olarak ortaya konulacaktır.
Toplu olarak suç işlemenin, insanlara, çevreye zarar vermenin sıkça karşımıza çıktığı aşikârdır. Bu projeyle iyilik yapmayı, fikir ve proje üretmeyi, değerlerine sahip çıkmayı benimsemiş topluluklar ortaya çıkacaktır. Projenin devamında Trabzon özelinde ve İnşallah Türkiye genelinde Erdemli gençlik çatısı altında toplanmış, faydalı yapılar ortaya çıkacaktır.
Programlar neticesinde okullarda, Trabzon’da ve Türkiye genelinde Erdemli Gençlik gazeteleri, dergileri ve kitapları yazılması hedeflenmektedir.
Özet olarak, kendini tanıyan, vatanı milleti için değer üreten, iyiliği artırıp kötülüğü azaltmaya baş koymuş, 2023 ve 2071 Türkiye’sinin mimarı olacak Erdemli gençler yetiştirmek, derneğimizin bu projedeki en önemli amacıdır.


3
Trabzon ili örnek uygulama ve geri dönüşler
Derneğimizin Trabzon’da faaliyet gösterilmesi nedeniyle projeye Trabzon ilinde ve seçilen üç lisede Yazar, TV. Programcısı Fehmi DEMİRBAĞ’ın katılımıyla başlanmıştır. Milli Eğitim ve Kaymakamlık ’tan gerekli izinler alınarak seçilen okullarda Erdemli Gençlik seminerleri düzenlenmiştir.
Daha fazla dikkat çekmesi, daha verimli olması adına tiyatral ve interaktif uygulamalar yapılmış, katılımcıların çoğu gösteriye dahil edilmiştir. Bu sayede yaklaşık iki saat süren programlar büyük bir ilgiyle takip edilmiştir.
Seminer süresince Fehmi DEMİRBAĞ Hocamız tarafından Türk ve Müslüman kimliğimiz, sahip olduğumuz değerlerimiz, potansiyelimiz akıcı bir üslupla aktarılmıştır. Hem programın kayıt altına alınması hem de isteyince ortaya eser konabileceğini göstermek adına bütün programlar seçilen iki öğrenci tarafından yazıya aktarılmıştır. Etkinliğin her aşamasında, soru-cevaplarla, küçük hediyelerle katılımcılar motive edilmiştir.
Programların ikinci aşaması olarak her okulda iyiliği yaygınlaştıracak olan, faydalı programlar yapacak olan iyilik kulübü, fikir ve soru üretecek olan düşünce kulübü, ortaya çıkan ürünleri yazıya aktaracak, okul adına gazete ve kitap çıkaracak olan edebiyat kulübü ve bu kulüplerin koordinasyonunu sağlayacak olan koordinasyon kulübü oluşturulmuştur. Bu kulüpler ile dernek olarak iletişime geçilecek ve projeler üretilmeye devam edecektir.
Oluşturulan bu kulüplerin öğrencileri gerçek manada motive ettiği, sorumluluk kazandırdığı programlar esnasında gözlemlenmiştir.
Programlar Milli değerlerimize bağlı kalınacağına, iyiliği artırmak için mücadele edileceğine dair ahitleşmeyle ve dağıtılan kitapların imzalatılmasıyla son bulmaktadır.
Programların ardından öğrenci ve öğretmenlerden olumlu dönüşler gelmektedir.
88. Yıl A.L Müd. Yrd. Ayhan KOÇ, programın tekrar yapılmasını ve bütün öğrenciler katılım sağlayıncaya kadar devam etmesini talep etmektedir.
Etkinlikten sonra bizlere ulaşan Akif BEKTAŞ isimli öğrenci, görevli olduğu kulüplerle etkinlikler yaptıklarını belirterek, bu etkinliklerin daha büyük çapta gerçekleşmesi için derneğimizin desteğini talep etmektedir.
Bir diğer öğrenci Kübra SEYYAR ise üç senedir okuduğu okulda ilk defa bir programın bu kadar ilgiyle takip edildiğini belirtmektedir. Seminerler Yerel medyada önemli yer edinmiştir.

Projenin sürdürülebilirliği ve fonksiyonelliği
Erdemli gençlik projesi, uygulaması bakımından sınırsız sürdürülebilirlik noktasındadır. Bütün okullarda, STK larda, üniversitelerde başarılı bir şekilde uygulanabilecek niteliktedir. Bu özelliği sayesinde Türkiye genelinde oluşacak bir Erdemli gençlik yapısının temel taşı olacaktır.
Ayrıca program içeriği talep ve ihtiyaca göre revize edilerek, pratik faydalar sağlayacaktır.

Sonuç
            15 Temmuz gecesi Erdemli Türk gençliğinin sahip olduğu Vatan, millet sevdası bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Ülkesi için gözünü kırpmadan can veren bu gençler için mücadele etmek, proje üretmek, sorumluluk sahibi herkesin üzerine borçtur. Bizler Huzur Eli Deneği olarak, idarecilerimizin desteğiyle bu sorumluluğumuzu yerine getirmek istiyoruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder