8 Aralık 2018 Cumartesi

"VADİM O KADAR YEŞİLDİ Kİ!"
SİLİKON VADİSİ
Palo Alto şehri'nin ismini bileniniz var mıdır?
Ya Kaliforniya desem?
Amerika'nın en zengin eyaletlerinden birinden bahdediyorum.
Peki Silikon Vadisi'ni duyduk mu?
İşte Palo Alto şehrindeki "silikon vadisi" diye nam olmuş, dünyanın teknoloji merkeziyle ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum.
İlk olarak bu yer, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde San Francisco vadisinde bulunur. İsmini bölgede yoğun olarak silikon çip üretilmesinden alır. Tarihsel gelişimine baktığımızda 1800’lü yıllardan bu yana adından sıkça bahsettirmektedir. Altının keşfedilmesiyle hazine avcılarının ilgi odağı olmuştur başta, sonrasında Stanford Üniversitesi açılır ve kampüs yakınında bir şirket kurulur. Ardından tüm bölge teknoloji şirketlerine devredilir, mucitler akın eder bölgeye; radyo, radar vs. ile elektroniğe giriş yaparlar, Nobel ödülleri alınır. Artık dünyanın gözü kulağı bu teknoloji merkezindedir. İlk mikroişlemci, ilk bilgisayar, arama motorları olan Yahoo, Google ve sosyal paylaşım sitesi Facebook burada ortaya çıkar.
Kızışan rekabetle beraber markalarıyla, binalarıyla vadi kopyalanmaya çalışılsa da bu mümkün değildir. Tüm bu dev markaların önemli bir ortak özelliği vardır ki aynı üniversiteden mezun olan kuruculara sahiptirler.
Aslında Silikon Vadisi'nin oluşmasındaki en önemli etken günümüzdeki en prestijli üniversitelerden birisi olan Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi diye bir kavram ortaya atılmadan önce kurulmuş ve öğrencilerinin bu bölgede teknoloji geliştirmesine imkan tanımıştır.
Silikon Vadisi tarihinde ilk kurulan ve günümüzde hala faliyetlerini sürdüren iki şirket General Electric ve Kodak'tır.
Günümüzdeki en büyük donanım üreticilerinden Hewlett - Packard, Stanford Üniversitesi'nden mezun olan iki öğrenci tarafından Stanford'ın kampüsüne oldukça yakın bir garajda kurulmuştur ve diğer girişimcilerin vadiye taşınmasındaki en büyük etkenlerdendir.
Silikon Vadisi'nin adı bölgede yoğun bir şekilde çip (yonga) üretimi yapan teknoloji şirketleri olmasından kaynaklı. "Silikon kırmık" çip anlamına gelir ve bu kelimeden yola çıkılarak bölge çip üretilen vadi de diyebileceğimiz anlamla Silikon Vadisi adını alır.
Silikon Vadisi'nin teknoloji merkezi olmasıyla birlikte bu bölgede alanında profesyonel ve dünya çapındaki büyük şirketlerin merkezinde çalışan kişiler yaşıyor. Hal böyle olunca bölgedeki ortalama maaş 122.172 dolar.
Son dönemlerde artık belli cihazların standart haline oturmasıyla yazılım sektörü daha büyük gibi görünse ve dünyadaki birçok girişim yazılım temellerine dayansa da Silikon Vadisi'ndeki yatırımcılar donanımların önemli olduğunu savunuyor. Özellikle bu bölgede IoT (Nesnelerin İnterneti) girişimlerine ilgi artmış durumda.
Silikon Vadisi, içinde barındırdığı önemli teknoloji şirketleri sayesinde dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi. Öyle ki ABD'yi bir kenara bırakıp Silikon Vadisi'nin ekonomisine baktığımızda bu bölgenin ekonomik düzeyi birçok dünya ülkesinden daha yüksek.
Silikon Vadisi'nin bu denli büyük bir teknoloji odaklı girişim merkezi haline gelmesi bu bölgede bulunma şansı olmayan girişimcilerin hevesini kırıyor ancak durum öyle değil. Silikon Vadisi'nde büyük merkezleri olan birçok önemli şirket farklı noktalarda kuruldu ve belli bir başarıyı yakalayınca Silikon Vadisi'ne taşındı.
Bunun en büyük örneklerinden birisi olan Facebook'un ilk temelleri Mark Zuckerberg tarafından Harvard Üniversitesi'nde atıldı ancak Zuckerberg ve ekibi belli bir başarıya ulaşınca merkezini Silikon Vadisi'ne taşıdı.
Silikon Vadisi'nde merkezi olan ve en görkemli ofise sahip iki şirket Google ve Apple, her gün liderlik yarışında sıra değiştirirken açık ara fakla Silikon Vadisi'ndeki en büyük şirketler rütbesini kimseye kaptırmıyor.
(GENİŞ BİR YAZI HAZIRLIYORUM. YAKINDA....)
FEHMİ DEMİRBAĞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder